DIERENKLINIEK KROKKÉ 

Vragen of een afspraak maken? 033-455 99 00

CHIRURGIE

Weke delen Chirurgie
De weke delen chirurgie behelst alle chirurgie van de organen of belangrijke structuren in de hals, borst, buik en het gebied rondom anus en vulva, met uitzondering van botten en het zenuwstelsel. Voor fracturen en uitgebreide bot-operaties en neurochirurgie (bijvoorbeeld hernia) verwijzen wij u door naar de specialist. Echter kunt u wel bij ons terecht voor de meeste soorten operaties met betrekking tot de weke delen chirurgie.
Operaties doen wij altijd op afspraak, behalve wanneer spoed vereist is. Voor elke operatie moet het dier nuchter worden gehouden. Dit betekent dat u de avond vooraf rond 22.00 uur uw huisdier voor de laatste keer te eten geeft. Dit geldt niet voor konijnen en overige knaagdieren. Drinken hoeft u niet weg te nemen.
Na de operatie legt de dierenarts of assistente uit of u nog medicatie moet geven en hoe u het beste de nazorg kunt verlenen aan uw huisdier.

Castratie (Sterilisatie) teef:
Castratie van een teef kan uitgevoerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Een sterilisatie op jonge leeftijd vermindert zeer sterk de kans dat uw hond op latere leeftijd tumoren van de melkklieren ontwikkelt. Ook andere problemen zoals schijndracht en een baarmoederontsteking worden vermeden. Indien uw teef loops is, kunt u het beste wachten tot ongeveer 3 - 3,5 maand na de loopsheid om de operatie uit voeren. Bij een sterilisatie van een teef worden de eierstokken en, indien nodig, de baarmoeder verwijderd.

Castratie reu:
Castratie van een reu kan uitgevoerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Een reu kan vruchtbaar zijn als hij ongeveer 6 maanden is. Bij een castratie worden de testikels verwijderd.
Redenen voor castratie kunnen onder andere zijn:  gedrag, voorhuidontsteking, prostaat- en testikelproblemen.

Castratie (Sterilisatie) poes:
Castratie van een poes kan uitgevoerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Rond die leeftijd kunnen poezen voor de eerste keer krols worden, maar het kan ook eerder. Bij een sterilisatie van een poes worden de eierstokken en, indien nodig, de baarmoeder verwijderd. Het is geadviseerd om een poest op 6 maanden te laten castreren, dit verkleint de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking op latere leeftijd. Daarnaast voorkomst het ongewenste dracht en krolsheid.

Castratie kater:
Een kater kan gecastreerd worden op een leeftijd vanaf 5-6 maanden. Bij een castratie worden de testikels verwijderd. Het is geadviseerd om een kater te laten castreren, omdat ze vanaf dat ze geslachtsrijp zijn de neiging krijgen om te gaan sproeien. De urine krijgt een typische katerlucht. De kater gaat vaak op pad en zal vaker terugkomen met vechtwonden.

Castratie (Sterilisatie) voedster:
Castratie van een voedster kan vanaf 3-5 maanden uitgevoerd worden. Het is dan ook aangeraden om de mannetjes en vrouwtjes konijn vanaf dan van elkaar te scheiden, om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Omdat baarmoederproblemen zoals baarmoedertumoren en ontstekingen frequent voorkomen bij konijnen is het aan te raden om de voedster te laten castreren. Andere redenen zijn dominantie naar soortgenoten/eigenaar, dracht,  en cysteuze ovaria.

Castratie Ram:
Castratie van een mannetjes konijn kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden. Beste laat uw het mannetjes konijn castreren, zeker als het bij een soortgenoot zit. Ongecastreerde mannetjes kunnen een vrouwtje dekken en voor ongewenste nakomelingen zorgen. Ze kunnen door hormonen gaan sproeien in huis en kunnen agressief worden naar soortgenoten of eigenaar.

Castratie (Sterilisatie) Zeug:
Castratie van een vrouwtjes cavia kan vanaf een leeftijd van 4 maanden. Het is dan ook aangeraden om de mannetjes en vrouwtjes cavia's vanaf dan van elkaar te scheiden, om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Omdat baarmoederproblemen zoals baarmoedertumoren en ontstekingen frequent voorkomen bij cavia's is het aan te raden om zeugjes te laten castreren. Andere redenen zijn dominantie naar soortgenoten/eigenaar, dracht,  en cysteuze ovaria.

Castratie Beer:
Castratie van een mannetjes cavia kan vanaf een leeftijd van 4 maanden. Het is geadviseerd om een cavia te laten castreren om onderlinge agressie en ongewenste nakomelingen te voorkomen.


** Term sterilisatie **
De term sterilisatie bij de poes en de teef. Eigenlijk is de term sterilisatie een verkeerde term voor de operatie die wordt uitgevoerd. Bij een feitelijke sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden, waardoor een dier onvruchtbaar wordt. De eierstokken blijven in het lichaam. Een teef wordt daardoor dan ook nog steeds loops. Bij castratie van een dier worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet. De operatie wordt een sterilisatie genoemd, maar is in feite een castratie.